Overige informatie

Medicijnen

Het is mogelijk dat je bepaalde medicijnen moet innemen tijdens je zwangerschap. Doe dit altijd in overleg met je huisarts of behandelend specialist. In sommige gevallen kan het zijn dat je beter kunt overstappen op andere medicatie of een aangepaste dosering, meer geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap.
Verder zijn er bij de apotheek, drogist en supermarkt allerlei medicijnen verkrijgbaar zonder recept. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter om te zien of deze medicatie veilig is tijdens de zwangerschap. Bij twijfel altijd je huisarts raadplegen.
Paracetamol, zonder verdere toevoegingen zoals coffeïne of codeïne, kan zonder bezwaar worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Maximaal 4×2 tabletten van 500 mg per 24 uur. Alle andere pijn en koortsverlagende medicatie, zoals ibuprofen, wordt ontraden. Bij aanhoudende klachten van pijn en koorts neem je contact op met je huisarts.

 

Schadelijke stoffen en straling

Probeer in de zwangerschap zoveel mogelijk het contact met chemische stoffen ( bv verf op terpentinebasis, bestrijdingsmiddelen etc.) te vermijden. Indien je werkt met chemische stoffen en/of straling kijk dan samen met je werkgever of dit veilig is.
Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend.
Verfsoorten met loodhoudende oplosmiddelen worden wel ontraden tijdens de zwangerschap.
Indien röntgenonderzoek noodzakelijk is tijdens je zwangerschap, vermeld dan duidelijk dat je zwanger bent.

 

Sauna en zonnebank

Over de effecten van een hoge omgevingstemperatuur tijdens de zwangerschap is tot nu toe nog onvoldoende bekend.
Zodoende wordt sauna bezoek of de zonnebank afgeraden voor de 12e week van de zwangerschap.  Na deze periode raden we je aan terughoudend te zijn met het opwarmen in de sauna en op tijd te koelen. Je kunt eerder last krijgen van duizeligheid. Indien dit het geval is, kun je de sauna beter overslaan.
Zonnen onder zonnebank of zon kan een zwangerschapsmasker ( bruine verkleuring van de gezichtshuid, behalve de huid rondom de ogen) veroorzaken. Dit vervaagt na de zwangerschap, maar trekt niet helemaal weg. Niet iedereen is er even gevoelig voor. Voorzichtigheid met zonnen en goede zonnebrandcrème is het advies.