Omgaan met pijn

Een bevalling gaat gepaard met pijn. Wanneer je weeën hebt maakt je lichaam zelf pijnstillers (endorfines) aan, zodat je minder pijn voelt. Als je erg gespannen of angstig bent wordt de aanmaak van deze endorfines belemmert. Door een goede ademtechniek en ontspanning (bijvoorbeeld warmte en massage) is deze pijn in de meeste gevallen wel draaglijk te maken. Een goede voorbereiding helpt om met de pijn om te kunnen gaan.

Veel vrouwen kunnen een bevalling zonder pijnbestrijding dan ook goed aan. Maar wanneer de pijn ondraaglijk wordt door uitputting, angst of spanning, kan pijnbestrijding nodig zijn. In deze gevallen zal dit dan ook altijd voor je geregeld worden. Soms haalt de tijd ons in en gaat je bevalling zo snel dat pijnbestrijding niet meer haalbaar is.

Als je wilt bevallen met pijnstilling, dan kun je kiezen uit methoden zonder medicijnen en methoden met medicijnen.
Wil je hier meer over weten, kijk dan ook eens naar onderstaande folder en film.

Bekijk de folder ‘Bevallen – Hoe ga je om met pijn?’.
De folder beschrijft allerlei manieren om de pijn tijdens het bevallen te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis en in het ziekenhuis.
(https://deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downloads/42/file/Volledige_folder_pijn_herziening_okt_2014.pdf)

Bekijk de film Film ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?’
De geboorte van je baby is een belangrijke gebeurtenis. Maar ook spannend; want wat kun je verwachten? Bekijk de film en hoor van andere moeders wat hun verwachtingen waren, hoe zij zich hebben voorbereid en hoe hun bevalling uiteindelijk is gegaan.
(https://youtu.be/Hsm0mhGY-I8)

Wat kun je zelf doen?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen. Zonder medicijnen.
Lees meer…

Meer info

Pijnbehandeling zonder medicatie

Naast ontspanningstechnieken zijn er ook pijnstillingsmethoden zonder medicijnen die je helpen met de pijn omgaan. Deze kunnen thuis toegepast worden. Lees meer…

Meer info

Pijnbehandeling met medicatie

Naast ontspanningstechnieken zijn er ook pijnstillingsmethoden zonder medicijnen die je helpen met de pijn omgaan. Deze kunnen thuis toegepast worden. Lees meer…

Meer info