Insertion/removal of an I.U.D.

In our practice there are two midwives who are specialized in the insertion and removal of IUD’s. We place both hormone IUD’s (Mirena and Kyleena) and copper IUD’s (T-Safe and Ballerine), as of 12 weeks after the delivery. All four these IUD’s can be combined with breastfeeding.
If you are considering having a IUD placed in our practice, one of the midwives will contact you to discuss which IUD suits you best. We will also go through a short questionnaire with you, to see if there is a reason why you should not choose a certain IUD.
When you have made your choice, we will schedule a placement appointment for you. We can send you a prescription so you can order the IUD yourself and pick it up at your pharmacy. It is also possible for us to order the IUD for you. This will be ready for you when you have your appointment for placement.

For more methods of birthcontrol we refer you to this website.

Mirena

Dit T-vormig spiraaltje biedt 8 jaar bescherming tegen zwangerschap, je hoeft dus voor meerdere jaren niet aan anticonceptie te denken. De werkzame stof is levonorgestrel (0,02 mg per dag).

De Mirena-spiraal werkt direct na het plaatsen, maar voor de zekerheid adviseren we je de eerste 7 dagen aanvullend een condoom te gebruiken bij geslachtsgemeenschap. Door de hormonen die het spiraaltje afgeeft wordt het slijm in de baarmoedermond taaier en komen zaadcellen hier moeilijker doorheen. Ook is het nagenoeg onmogelijk dat een bevruchte eicel zich nestelt in het baarmoederslijmvlies, omdat dit slijmvlies nauwelijks opgebouwd wordt. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong in zijn geheel onderdrukt.

Belangrijk om te weten is dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je ongesteldheid. Je kunt je menstruatie dus niet overslaan, verschuiven of uitstellen. Bij het gebruik van een hormoonspiraaltje zoals Mirena kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven.

Zoals alle geneesmiddelen kan dit hormoonspiraaltje bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Kyleena

Dit hormoonspiraaltje biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. Ook hierbij hoef je dus voor meerdere jaren niet aan anticonceptie te denken. De werkzame stof is levonorgestrel (0,009 mg per dag), met een lagere dagelijkse hoeveelheid hormonen dan in de Mirena. De Kyleena is erg geschikt voor jonge meisjes en vrouwen die (nog) nooit zijn bevallen. Het spiraaltje is iets kleiner dan de Mirena en de inbrenghuls is net wat smaller.

De Kyleena-spiraal werkt direct na het plaatsen, maar voor de zekerheid adviseren we je de eerste 7 dagen aanvullend een condoom te gebruiken bij geslachtsgemeenschap.. Door de hormonen die het spiraaltje afgeeft wordt het slijm in de baarmoedermond taaier en komen zaadcellen hier moeilijker doorheen. Ook is het nagenoeg onmogelijk dat een bevruchte eicel zich nestelt in het baarmoederslijmvlies, omdat dit slijmvlies nauwelijks opgebouwd wordt. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong in zijn geheel onderdrukt.

Het is belangrijk om te weten dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je ongesteldheid. Je kunt je menstruatie dus niet overslaan, verschuiven of uitstellen. Bij het gebruik van een hormoonspiraaltje zoals Kyleena kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven.

Zoals alle geneesmiddelen kan dit hormoonspiraaltje bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

T-Safe

T-Safe is een koperspiraal, die je 10 jaar beschermt tegen een zwangerschap. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen, waardoor de natuurlijke cyclus behouden blijft.
Je bent direct na plaatsing van de T-Safe beschermd tegen zwangerschap. Na het verwijderen van dit spiraaltje ben je ook direct weer vruchtbaar.

Het T-Safe spiraaltje heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof en koper. Het spiraaltje geeft zeer gedoseerd een kleine hoeveelheid koper af. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man inactief worden en er dus geen bevruchting plaats kan vinden. Ook ontstaat er door het koper een reactie in de baarmoeder waardoor innesteling van de eicel zo goed als onmogelijk is.

Met de T-Safe kun je zelf geen invloed uitoefenen op de timing van je ongesteldheid. Je kunt je menstruatie dus niet overslaan, verschuiven of uitstellen.
De eerste menstruaties na het plaatsen kunnen iets overvloediger zijn. Na 3 maanden is je lichaam meestal gewend aan het spiraaltje en herstelt de natuurlijke cyclus zich. Je menstruatie verloopt dan (meestal) weer als vanouds. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend wat meer bloedverlies.

Hier kun je meer informatie vinden.

Ballerine

De Ballerine is een koperspiraal, die je 5 jaar beschermt tegen een zwangerschap. De Ballerine bevat geen hormonen, waardoor de natuurlijke cyclus behouden blijft.
Je bent direct na plaatsing van de Ballerine beschermd tegen zwangerschap. Na het verwijderen van dit spiraaltje ben je ook direct weer vruchtbaar.

Het Ballerine spiraaltje bestaat uit een 17 koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame. Het frame krult zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm. De balletjes geven geleidelijk een kleine hoeveelheid koper af. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man inactief worden en er dus geen bevruchting plaats kan vinden. Ook ontstaat er door het koper een reactie in de baarmoeder waardoor innesteling van de eicel zo goed als onmogelijk is.
Omdat de Ballerine een flexibelere vorm heeft, zou deze spiraal zich beter naar je lichaam vormen: hij vindt namelijk steeds zelf de ideale positie in je baarmoeder. De inbrenghuls is kleiner dan die van de T-safe, waardoor de Ballerine eenvoudiger te plaatsen is en een goede optie is voor vrouwen die nog nooit bevallen zijn.

Met de Ballerine kun je zelf geen invloed uitoefenen op de timing van je ongesteldheid. Je kunt je menstruatie dus niet overslaan, verschuiven of uitstellen.
De eerste menstruaties na het plaatsen kunnen iets overvloediger zijn. Na 3 maanden is je lichaam meestal gewend aan het spiraaltje en herstelt de natuurlijke cyclus zich. Je menstruatie verloopt dan (meestal) weer als vanouds. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend wat meer bloedverlies.

Klik hier voor meer informatie.

De plaatsing en nacontrole

Voor de plaatsing adviseren we je een zwangerschapstest te doen, indien er een mogelijkheid bestaat dat je zwanger bent. Ook raden we je aan om 1000mg paracetamol of 400mg Ibuprofen in te nemen een uur voor de plaatsing.
Voordat we de spiraal bij je plaatsen leggen we je kort nog wat uit over de spiraal van je keuze. We zullen een inwendige echo bij je maken om te kijken in welke positie je baarmoeder zich bevindt en om een zwangerschap uit te sluiten. Daarna zullen we een inwendig onderzoek doen om de positie van de baarmoedermond te bepalen. Dit is voor ons belangrijk om te weten, zodat we het speculum en de inbrenghuls zo vloeiend en pijnloos mogelijk in kunnen brengen.
Het plaatsen van het spiraaltje duurt enkele minuten. Het speculum wordt ingebracht en je vagina en baarmoedermond worden gedesinfecteerd. Met een aanhaaktang wordt de baarmoeder zo veel mogelijk gestrekt. Het spiraaltje wordt dan ingebracht. Tijdens het plaatsen kun je voelen dat je baarmoeder wat verkrampt. Deze krampen kunnen ook na plaatsing nog even aanhouden. Het is dus aan te raden om het de rest van de dag rustig aan te doen.
Direct na plaatsing zullen we nogmaals een inwendige echo maken om te kijken of het spiraaltje op de juiste plek zit.

Wij adviseren na 6 weken echoscopisch te laten controleren of je spiraaltje nog goed zit. Er is namelijk een kleine kans dat de spiraal in de eerste weken na plaatsing te laag komt te zitten, en je niet meer beschermt tegen een zwangerschap, terwijl je daar wel van uit gaat. Het is jouw eigen beslissing om hier wel of geen gebruik van te maken.
Deze nacontrole wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Je ontvangt van ons een factuur van €30,-.

Tarieven 2020

Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar en je pakket of het spiraaltje zelf en/of het plaatsen vergoed wordt. Bij de meeste zorgverzekeraars kunnen wij de plaatsing van het spiraaltje direct declareren. Het spiraaltje betaal je altijd zelf en deze kosten kun je mogelijk terugvragen bij je zorgverzekeraar.
De nacontrole, inclusief echo, wordt nooit vergoed door de zorgverzekeraar. Wij vragen hiervoor €35,-. We adviseren deze nacontrole in te plannen, maar het is uiteindelijk je eigen keuze om dit wel/niet te doen.
Mocht het zo zijn dat wij niet direct bij jouw zorgverzekeraar kunnen declareren, of heb je geen Nederlandse zorgverzekering, dan krijg je een factuur van ons en verzoeken we je het bedrag aan ons over te maken.

Onze tarieven zijn dan:
– Plaatsen van het spiraaltje (inclusief echo): €75,-
– Spiraaltje verwijderen: €35,-
– Spiraaltje verwijderen en direct een nieuwe plaatsen: €90,-

De kosten van de spiraaltjes zijn:
– Mirena: €150,-
– Kyleena: €150,-
– T-Safe: €78,-
– Ballerine: €119,-