Roken, alcohol & drugs

Roken

Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige ruimte kan een nadelige invloed op de zwangerschap hebben.

De schadelijke stoffen in tabak zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstof toevoer naar de baby. Waardoor de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren.  Ook hebben ze tijdens de eerste levensjaren meer kans op luchtwegaandoeningen en er zijn aanwijzingen dat er vaker wiegendood voorkomt in gezinnen waar gerookt wordt.

Het advies is dan ook te stoppen met roken en als zwangere niet in een rokerige omgeving te verblijven. Samen met je partner stoppen kan een goede stimulans zijn voor elkaar. Vraag hulp bij het stoppen!  Wij weten welke ondersteuning er beschikbaar is.

 

Alcohol

Alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Zodoende is het advies om tijdens de gehele zwangerschap geen alcoholhoudende dranken te drinken, ook niet één glas per dag of slokje voor slokje zoals wel eens gezegd wordt.

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap matig alcohol gebruiken, hebben onder andere een verhoogde kans op groeiachterstand. Overmatig alcohol gebruik kan het Foetaal Alcohol Syndroom veroorzaken.

 

 

Drugs

Het gebruik van alle soorten drugs (hard en soft) zijn schadelijk tijdens de zwangerschap.

Mocht je drugs gebruiken, vertel dat dan aan ons, huisarts of gynaecoloog. Praat er open over en wees niet bang te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Het is immers belangrijk de beste zorg voor jou en je kind te krijgen.

Bij het gebruik van harddrugs zoals, heroïne, cocaïne, amfetamine en waarschijnlijk ook XTC raakt het kind verslaafd en moet na de geboorte op de couveuseafdeling afkicken.
Door zuurstoftekort kan groeiachterstand ontstaan. Vroeggeboorte komt vaak voor en het risico op overlijden vlak voor of vlak na de geboorte is verhoogd.

Softdrugs gebruik wordt in de zwangerschap ontraden, mede omdat het tegelijk met tabak gebruikt wordt. Er zijn aanwijzingen dat er vaker ADHD voorkomt bij kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap joints rookten.