Medische echo's

Echo’s: veel zwangeren kunnen er geen genoeg van krijgen. Elke controle een echo maken is in principe niet nodig. Als de zwangerschap goed verloopt, wordt de groei van baarmoeder en kind uitgebreid met de hand gemeten. Ook wordt er vanaf ongeveer 26 weken de lengte van de baarmoeder in centimeters gemeten. Bij twijfel over de groei of de ligging van je baby wordt er dan een echo gemaakt. Handen zijn niet 100% betrouwbaar, maar echo’s ook niet. Zeker na 34-35 weken is het moeilijk te meten hoe groot je baby is.

Er zijn 2 manieren om een echo te maken: via de buikwand (uitwendig) en via de vagina (inwendig). In het begin van de zwangerschap (tot 10 weken) wordt de voorkeur gegeven aan de inwendige echo, omdat het apparaat dat de geluidsgolven uitzendt zo dichter bij de baarmoeder komt. Dat levert een beter beeld op van een prille zwangerschap en ook het gebied daaromheen.

Je krijgt in de zwangerschap meerdere echo’s aangeboden. Tijdens de echo wordt er gekeken naar de baby, de hoeveelheid vruchtwater en eventueel naar de plaats van de placenta in de baarmoeder.
Het onderzoek geeft nóóit de garantie dat je baby helemaal gezond is!

Tijdens de zwangerschapscontrole bespreken wij de uitslagen van de echo met je. Indien je niet op de hoogte wilt worden gebracht van afwijkende uitslagen, dien je dit vooraf aan ons kenbaar te maken.

Echo intacte zwangerschap

Rond 8 weken zwangerschap wordt je een echo aangeboden om te zien of het hartje van je baby klopt. Ook kijken we naar de groei van je kindje, klopt dit ongeveer met de datum van je laatste menstruatie? Tevens kijken we of er sprake is van een meerling en of de zwangerschap op de juiste plek zit. We willen graag inwendig kijken omdat dat de enige manier is om zo vroeg in de zwangerschap iets aan jullie te kunnen laten zien. Ook kunnen we op deze manier goed zien of er bijzonderheden zijn buiten je baarmoeder.

Termijnecho

Rond 11-12 weken zwangerschap wordt je gevraagd een termijnecho te laten maken. Deze echo is bedoeld om te kijken hoever je op dat moment zwanger bent en rond welke datum de geboorte van je kindje verwacht wordt. Het kindje is nu voldoende gegroeid om het betrouwbaar op te kunnen meten, daarom houden we altijd de uitgerekende datum aan die deze echo aangeeft, ook als er bij eerdere echo’s mogelijk een andere datum genoemd is.

Hoewel er maar weinig kindjes precies op de uitgerekende datum geboren worden (zo’n 5%) is het toch van belang de uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk te weten. Dit met het oog op het ‘te vroeg’ bevallen of het ‘over tijd’ lopen.

Het is goed je bewust te zijn van het feit dat er soms afwijkingen worden gezien op een echo. Wanneer je niet van afwijkende bevindingen op de hoogte wilt worden gebracht, dien je dit nadrukkelijk kenbaar te maken aan je verloskundige of aan de echoscopiste.

13 weken echo
19 weken echo (TTSEO)

Bij 19 weken zwangerschap wordt je de mogelijkheid geboden een echo te laten maken. Deze echo maken wij niet zelf in de praktijk, maar deze wordt gedaan door een echoscopiste van Diagnostiek voor U. Tijdens deze echo wordt er gekeken naar de grootte van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de locatie van de placenta.
Verder wordt er gekeken of de organen van je kindje op een normale wijze zijn aangelegd. Soms blijkt het onderzoek onduidelijk te zijn of wordt er vermoed dat er een afwijking aanwezig is, die er later toch niet blijkt te zijn. Dit kan onzekerheid en zorgen veroorzaken.
Indien er een vermoeden bestaat dat er een afwijking aanwezig is, wordt je binnen enkele dagen opnieuw verwacht in het Maxima Medisch Centrum Veldhoven of in Maastricht UMC. Hier is de beste echo apparatuur aanwezig en specialisten die hopelijk meer duidelijkheid kunnen geven.
Wanneer je niet wilt weten of je kind een aangeboren afwijking heeft, dan doe je er verstandig aan om geen gebruik te maken van deze echo.

Een ‘goede’ echo uitslag geeft nooit de garantie dat je kindje ook daadwerkelijk helemaal gezond is. Niet alle afwijkingen kunnen immers goed opgespoord worden met een echo.

Groeiecho’s

Groeiecho’s worden op indicatie gemaakt.

Wanneer we tijdens het uitwendig onderzoek, of door het opmeten van je buik, denken dat je kindje mogelijk in groei achterblijft, zullen we de groei gaan bekijken door middel van een echo.
Ook wanneer je na een eerdere zwangerschap bent bevallen van een klein kindje, kan dit een reden zijn om tijdens een nieuwe zwangerschap de groei extra te vervolgen met echoscopie.

Verder kan er gedurende de zwangerschap, om verschillende anderen redenen, worden besloten om een extra echo te maken.

Liggingsecho

Rond 34- 35 weken gaan we kijken of je kindje al in de goede positie ligt voor de bevalling. Het is wenselijk dat je kindje op dit moment met het hoofd naar beneden ligt. Als dit niet het geval is worden verdere opties met je besproken.
Ook bekijken we bij deze echo altijd de groei van de baby en proberen we een inschatting te maken van het geboortegewicht rond 40 weken.

Indien er andere bijzonderheden zijn tijdens de echo zullen we dit, indien gewenst, met jullie bespreken.