Pijnbehandeling met medicatie

Naast ontspanningstechnieken zijn er ook pijnstillingsmethoden zonder medicijnen die je helpen met de pijn omgaan. Deze kunnen thuis toegepast worden.

-Steriel waterinjecties:
Ongeveer 1 op de 3 vrouwen heeft tijdens de bevalling last van pijn in de onderrug door de weeën. Aan deze pijn, die vaak continue aanwezig is, is niet veel te doen. Je zou dan baat kunnen hebben bij waterinjecties.
We geven je 4 prikken met steriel water onder in je rug net boven je bilspleet. Waterinjecties werken 1 tot 2 uur, maar kunnen zo vaak herhaalt worden als je wilt.

Voor pijnbehandeling met medicijnen moet je naar het ziekenhuis. Wij kunnen je bevalling dan dus niet meer doen en zullen je overdragen aan de gynaecoloog. Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben en daarom moet je hartslag, bloeddruk en ademhaling worden gecontroleerd. Ook de hartslag van de baby moet goed in de gaten gehouden worden. De apparatuur daarvoor is alleen in het ziekenhuis beschikbaar.

We zullen er altijd voor zorgen dat het ziekenhuis alles weet over jouw zwangerschap en het verloop van de bevalling tot aan dat moment.

 

Ruggenprik (epiduraal)

Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Daarbij moet je je rug bol maken en zoveel mogelijk stil blijven zitten. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten voel je dat de pijn een stuk minder wordt.

Voor- en nadelen van de ruggenprik

 

Voordelen van een ruggenprik

  • De meeste vrouwen voelen geen/weinig pijn meer tijdens de weeën.
  • De ruggenprik is de meest effectieve manier van pijnstilling.
  • Je wordt niet slaperig of suf van een ruggenprik en maakt de bevalling dus helemaal mee.
  • De ruggenprik geeft soms meer tijd om een normale bevalling af te wachten.

Nadelen van een ruggenprik

  • Bij 5 tot 10 van de 100 vrouwen, werkt een ruggenprik onvoldoende. De ruggenprik wordt dan soms opnieuw uitgevoerd.
  • Het persen duurt langer. Daardoor heb je meer kans op een bevalling met zuignap of vacuümpomp (een ‘vaginale kunstverlossing’).
  • De weeën zijn vaak minder krachtig en je hebt extra medicijnen nodig om de weeën weer krachtiger te maken.
  • Je hebt vaker een lage bloeddruk. Daarom krijg je een infuus met vocht en soms medicijnen om te voorkomen dat je bloeddruk te laag wordt.
  • Je kunt je bed niet uit, omdat je minder gevoel hebt in je benen. Dat komt langzaam weer terug nadat de toediening van medicijnen is stopgezet.
  • Door de verdoving voel je niet goed dat je moet plassen. Daarom krijg je (tijdelijk) een blaaskatheter, Na de bevalling wordt de katheter weer verwijderd. Soms duurt het dan even voordat je zelf goed kunt plassen.
  • Je kan koorts krijgen. Je lichaamstemperatuur kan stijgen door een ruggenprik. Het is dan lastig om te bepalen of dat door de ruggenprik komt of dat het om koorts gaat door een infectie. Voor de zekerheid krijg je dan antibiotica. Soms moet de baby na onderzoek door de kinderarts worden opgenomen op de kinderafdeling en krijgt hij of zij ook antibiotica.
  • Soms hebben vrouwen tijdens een ruggenprik last van jeuk. Deze bijwerkingen hebben vaak te maken met de samenstelling van de medicijnen.
  • Het op gang komen van de borstvoeding kan mogelijk wat vertraagd worden.
  • Soms hebben vrouwen na een ruggenprik last van hoofdpijn (1%). Dit komt omdat er een gaatje in het hersenvlies is geprikt waaruit hersenvocht lekt. Deze hoofdpijn kan behandeld worden.
  • Ernstige complicaties als, zenuwbeschadiging, bloedingen, verlamming en infecties zijn zeer zeldzaam.

Klik hier voor een filmpje over de ruggenprik (https://youtu.be/ZfZV-5Jhyg4)

Pethidine

Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine lijkt op morfine. Het werkt binnen een half uur en werkt 2 tot 4 uur. Pethidine wordt in onze regio niet gegeven tijdens de bevalling. Wel wordt het gegeven als je al een lange tijd weeën hebt, die niet krachtig genoeg zijn om voor ontsluiting te zorgen. Je wordt hier helaas wel erg vermoeid van. Met pethidine proberen we je wat bij te laten komen en hopen we dat je in de nacht wat kan slapen. Bij 1 op de 3 vrouwen lukt dit goed. 2 van de 3 vrouwen merkt wel verschil, maar ervaart de pijn nog steeds te intens om te kunnen slapen.
Als je deze injectie toegediend hebt gekregen moet je een nachtje in het ziekenhuis blijven. Als je bevalling die nacht toch doorzet beval je onder leiding van de gynaecoloog.

Klik hier voor een filmpje over pethidine (https://youtu.be/OfUq-BoSLjk)

Remifentanil

Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een infuus, dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven.

Remifentanil werkt slechts een paar uur goed, en wordt daarom vaak gebruikt tijdens het laatste stukje van de bevalling. Het haalt de scherpe kantjes van de pijn af, je voelt de weeën dus nog wel.

Indien je in een eerdere fase pijnstilling met medicatie wenst, gaat de voorkeur uit naar een ruggenprik.

Voor- en nadelen van Remifentanil

Voordelen van Remifentanil

  • Remifentanil werkt snel, vaak al na een paar minuten.
  • Remifentanil verdooft de pijn beter dan pethidine.
  • Na de bevalling is Remifentanil snel uit je bloed verdwenen.

Nadelen van Remifentanil

  • Remifentanil kan van invloed zijn op je ademhaling en op de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Daarom moeten jij en je kindje bij gebruik van dit middel continu zorgvuldig in de gaten worden gehouden.
  • Rondlopen is niet meer mogelijk, je moet in bed blijven.
  • Het is nog niet goed onderzocht welk effect Remifentanil op de borstvoeding heeft.

Klik hier voor een filmpje over Remifentanil (https://youtu.be/1RyeEBnPv2A)