Leefstijl tips

Een gezonde leefstijl is natuurlijk voor iedereen goed. Als je een kinderwens hebt verhoogt het de kans om zwanger te worden en verlaagt het in veel gevallen de kans op een miskraam. De gegeven adviezen zijn bedoeld om je zo optimaal en gezond mogelijk aan een zwangerschap te laten beginnen.

Gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk als je zwanger wilt worden. Met een BMI tussen 20 en 25 zit je goed. Bij een BMI onder de 19 en boven de 27 is de vruchtbaarheid duidelijk verminderd. Het is dan aan te raden aan te komen of af te vallen. Vraag hiervoor gerust hulp aan een diëtiste.
Een BMI boven de 30 geeft niet alleen een verminderde vruchtbaarheid, maar ook een verhoogde kans op een miskraam, zwangerschapsdiabetes en bloeddruk problemen. Ook mannen met een sterk overgewicht zijn verminderd vruchtbaar.

Bereken hier je BMI

Voeding & supplementen

Gezonde, gevarieerde voeding is extra belangrijk als je in verwachting wilt raken: zorg voor tenminste 3 hoofdmaaltijden, met eventueel 1 of 2 tussendoortjes. Het is belangrijk dat je minimaal 200 gram verse groenten binnenkrijgt, twee stuks fruit, volkoren producten en voldoende vocht (minstens 1,5 liter).

Iedere vrouw die zwanger wil worden wordt aangeraden 0,5 mg foliumzuur (vitamine B11) in te nemen, omdat het de kans op het krijgen van een kindje met een neurale-buisdefect (open ruggetje) verkleint.
Foliumzuur is verkrijgbaar bij iedere apotheek of drogist. De inname van foliumzuur is zinvol vanaf 4 weken vóór het ontstaan van de zwangerschap tot en met een duur van 10 weken zwangerschap. Hierna kun je stoppen met de inname. Het is dus aan te raden, 1 maand voor het stoppen van de anticonceptie te starten met de inname van foliumzuur.

Sporten

Het is prima om door te gaan met sporten als je zwanger wilt worden. Zeker in geval van overgewicht heeft het een positief effect op de vruchtbaarheid.
Echter extreem vaak sporten, bijvoorbeeld professioneel, kan de vruchtbaarheid verminderen. Dit komt door verandering in de hormoonhuishouding. Als het sporten dan gestopt of verminderd wordt keert de vruchtbaarheid weer terug.

Roken, alcohol & drugs

Als je zwanger probeert te raken is het advies om te stoppen met roken, roken halveert namelijk je maandelijkse kans om zwanger te worden en verhoogt de kans op een miskraam. Zowel roken als meeroken is schadelijk. Het vermindert de vruchtbaarheid, doordat het een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de eicellen en de zaadcellen.


Ook alcohol en drugs verminderen de vrouwelijke én mannelijke vruchtbaarheid. Bij vrouwen kan het ervoor zorgen, dat ze geen eisprong hebben. Het zaad van mannen vermindert in kwaliteit, het aantal zaadcellen neemt af en er zijn beduidend meer afwijkende zaadcellen.
Gemiddeld een wijntje per dag, geeft een drie maal verhoogde kans op een miskraam. Als je zwanger wilt worden is het verstandig om beiden geen alcohol te drinken. Dat verhoogt de kans op het ontstaan van een zwangerschap en verlaagt de kans op een miskraam.
Stoppen met het gebruiken van drugs geeft vaak vervelende verschijnselen, zoals depressies of angstaanvallen. Maar als je een kinderwens hebt, zit er toch niets anders op. Vraag hulp, je huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste instantie.

Medicijnen

Medicijnen gaan niet altijd goed samen met zwangerschap. Maar soms heb je deze medicijnen echt nodig. Neem daarom bij een kinderwens en medicijngebruik contact op met je huisarts of behandelend specialist. Deze bekijkt of de dosering moet worden aangepast of dat een ander medicijn een beter alternatief is.
Stop nooit ineens met het gebruik van medicijnen, maar doe dit altijd in overleg met een arts. Sommige medicijnen (bv. antidepressiva) moeten namelijk langzaam worden afgebouwd.
Ook in geval van medicijngebruik bij je partner is het van belang te weten of het van invloed is op de vruchtbaarheid. Dit staat dan in de bijsluiter vermeld.
Medicijnen die bij de drogist zonder recept verkrijgbaar zijn en homeopathische middelen zijn niet altijd onschuldig. Gebruik ze zo weinig mogelijk en controleer in de bijsluiter of ze veilig zijn als je zwanger wilt worden of bent.

Werk & schadelijke stoffen

Je doet er verstandig aan om te controleren of je werkplek risico’s voor de vruchtbaarheid oplevert. Dat kan het geval zijn als je werkt met giftige stoffen, chemicaliën of straling. Rond de bevruchting is de eicel hier gevoelig voor. Speciale werkkleding, goede ventilatie en andere voorzorgsmaatregelen kunnen je beschermen.
Heb je het idee dat je door je werk risico’s loopt, vraag je werkgever dan om extra maatregelen en vraag bij voorkeur advies vóórdat je zwanger bent. Dit kan ook bij de bedrijfsarts of arbodienst.