Wat je moet regelen?
Gedurende de zwangerschap is het belangrijk een aantal zaken goed en op tijd te regelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Inlichten huisarts en apotheek
Het is belangrijk dat zowel je huisarts, als je apotheek op de hoogte is van je zwangerschap. In geval van ziekte of bij het voorschrijven van medicijnen wordt dan rekening gehouden met je zwangerschap.
Als je ons toestemming geeft tijdens het eerste gesprek, lichten wij je huisarts in over je zwangerschap.
Kraamzorg
Het is belangrijk om in het begin van de zwangerschap kraamzorg te gaan regelen, bij voorkeur voor 16 weken. Wanneer je familie of bekenden hebt die je na de bevalling zullen helpen, wordt toch geadviseerd kraamzorg te regelen.
Een kraamverzorgende assisteert ons tijdens de bevalling als je thuis bevalt en helpt je gedurende de eerste week met de verzorging van jezelf en de baby. Ook voert zij controles uit en houdt ons hiervan op de hoogte.
De praktijkassistente zal je tijdens de eerste controle vertellen waar en hoe je dit het beste kunt regelen.
Zwangerschapscursussen
Het is aan te raden tijdens de zwangerschap, ter voorbereiding van de bevalling, een zwangerschapscursus te gaan volgen.
Er zijn veel verschillende soorten cursussen. Het is belangrijk een cursus te kiezen die bij je past. Je krijgt op de tweede controle op onze praktijk een overzicht van de zwangerschapscursussen die in Eindhoven en directe omgeving gegeven worden.
Indien je een cursus wilt gaan volgen, doe je er goed aan dit tijdig te regelen. Dit zo rond de 3 á 4 maanden zwangerschap.
Erkenning
Indien je niet gehuwd bent, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap de erkenning van je kind te regelen bij de Burgerlijke Stand. Tevens is er, gehuwd of ongehuwd, een vrije keuze in de achternaam van je kind. Ook dit regel je tijdens de zwangerschap bij de Burgerlijke Stand.
Zwangerschapsverlof
- Werkneemster
Als zwangere heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Hoe lang de verlofperiode feitelijk duurt, is afhankelijk van de datum waarop je baby daadwerkelijk wordt geboren.
Zwangerschapsverlof vraag je, tenminste 3 weken voor de gewenste ingangsdatum van het verlof, aan bij je werkgever. Je werkgever zal je dan vragen om een zwangerschapsverklaring. Deze verklaring, waarin de vermoedelijke bevallingsdatum staat, krijg je van ons rond 16 weken zwangerschap. - Zelfstandige
Ben je zwanger en werk je als zelfstandige? Dan geldt voor jou de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ). Je kunt een zwangerschapsuitkering krijgen van minimaal 16 weken.
De uitkering begint 4 tot 6 weken voor de dag dat je bent ‘uitgerekend’. Je kunt de aanvraag indienen tot uiterlijk 2 weken voor de uitkering ingaat. Dat is 6 tot 8 weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum. Vraag de uitkering aan bij UWV met het formulier ‘Aanvraag ZEZ-uitkering voor zwangere zelfstandigen’. - Werkloos
Als je werkloos bent en een WW-uitkering, een Ziektewetuitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt, heb je ook recht op zwangerschapsverlof. Je vraagt dit, minimaal 3 weken voor de gewenste ingangsdatum, aan bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV).
Kraampakket
Iedereen die gaat bevallen moet een kraampakket in huis hebben. Dit pakket wordt meestal verstrekt door de ziektekostenverzekeraar, informeer er bij hen naar. Mocht dit niet in je verzekering zitten dan kun je van ons een lijstje krijgen, met daarop alle spullen die je hiervoor zelf aan dient te schaffen.
Bed verhogen
Vanaf 37 weken mag je gaan bevallen. Dit betekent dat je alles in huis moet hebben wat nodig is rondom een bevalling en dat je bed verhoogd moet zijn (70-80 cm.). Dit kun je doen door middel van bedklossen of (bier)kratjes. De bedklossen zijn samen met een ondersteek vanaf 37 weken gratis af te halen bij de Vegro op het Kastelenplein in Gestel. Soms kunnen ze ook geleverd worden door de kraamzorgorganisatie waarbij je je hebt aangemeld. Ook wanneer je poliklinisch wil bevallen dient je bed verhoogd te zijn.