Miskraam
Wanneer we bij jou een miskraam hebben geconstateerd op de echo, wanneer je vermoedt een miskraam te gaan krijgen, of als je denkt een miskraam te hebben doorgemaakt, kan het fijn zijn om daar iets over te lezen.
Een miskraam, ook wel spontane abortus genoemd, is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerste 16 weken van de zwangerschap.
Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Echter niet elke zwangerschap met bloedverlies of buikpijn eindigt in een miskraam!
Ook kan het helaas voorkomen dat op de echo blijkt dat de zwangerschap niet intact is, terwijl je nog geen bloedverlies of buikpijn hebt gehad. Dit noemen we een niet vitale zwangerschap. Je lichaam heeft dan nog niet opgepikt dat er iets niet in orde was met de vrucht. We zullen dan met je bespreken wat de vervolgstappen (kunnen) zijn.
Meestal wordt een miskraam veroorzaakt door een fout bij de bevruchting. Dit veroorzaakt een ernstige chromosoomafwijking in de vrucht, waardoor deze niet levensvatbaar is. Zodoende stopt de groei en gaat het lichaam het vruchtje op een gegeven moment afstoten. Gemiddeld eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam.
Een miskraam is niet te voorkomen of te behandelen met medicijnen of bedrust. En ontstaat niet door bijvoorbeeld vrijen, sporten of iets wat wel/ niet je eet.
Het gaat meestal niet om erfelijke afwijkingen en heeft dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Wanneer je twee of meer miskramen hebt meegemaakt kom je wel in aanmerking voor chromosomenonderzoek. Voor meer informatie kun je terecht bij ons of je huisarts.
Wat te doen?
Er zijn meerdere opties:
- Afwachten tot de miskraam spontaan optreedt. Deze verloopt meestal spontaan zonder complicaties en zonder dat medisch ingrijpen nodig is. Afwachten is veilig en geeft vaak de ruimte rustig afscheid te kunnen nemen van de zwangerschap. Afwachten kan wel soms een aantal weken in beslag nemen.
- De natuur een handje helpen door een combinatie van orale medicatie (Mifepriston) en vaginale medicatie (Misoprostol) die de baarmoeder stimuleren tot krampen, waardoor het vruchtje wordt afgedreven. Deze medicijnen krijg je via de gynaecoloog. Je mag ze zelf op een geschikt moment, thuis innemen en inbrengen en wacht het verloop thuis af..
- Een curettage, een ingreep waarbij onder volledige narcose het vruchtje via de vagina wordt verwijderd door de gynaecoloog. Dit heeft meestal niet de voorkeur aangezien deze ingreep gevolgen kan hebben voor eventuele volgende zwangerschappen.
Wat kun je zien?
- Stolsels in combinatie met helderrood bloedverlies. Stolsels zijn helderrode gelatineachtige klonten bloed. De grootte kan variëren van ‘knikkers’ tot ‘mandarijntjes’, afhankelijk van de hoeveelheid bloedverlies en de termijn van de zwangerschap.
- De vruchtzak. Deze is te herkennen als vleeskleurig of rood ballonnetje gevuld met water. Wanneer je dit opent zie je soms een klein vruchtje.
- Een vruchtje zonder vruchtzak. De grootte is afhankelijk van de zwangerschapsduur. Bij 6 weken is de vrucht 6 mm, bij 8 weken 1 cm, bij 12 weken 7 cm.
Indien je bang bent het vruchtje tijdens een toiletbezoek te verliezen, kun je ervoor kiezen te plassen op een kinderpotje of een emmer. Zo is altijd te zien wat je hebt verloren.
Bij een vroege zwangerschap is het soms moeilijk iets te herkennen tussen de stolsels. Maar wanneer de buikpijn over gaat en het bloedverlies afneemt, mag je aannemen dat de miskraam compleet is afgekomen en de baarmoeder leeg is. Ons advies is wel om een week na de miskraam een echo te laten maken bij Diagnostiek voor U, om er zeker van te zijn dat de baarmoeder leeg is.
Wanneer bellen?
- Teveel bloedverlies. Wanneer het bloed of de stolsels blijven komen en het maandverband na het indoen geheel volloopt en vervangen moeten worden in 30 min.
- Duizeligheid of flauwvallen.
- Koorts (> 38 °C)
- Bij twijfel over het compleet zijn van de miskraam.
- Ongerustheid.
In deze gevallen neem je contact met ons op (dag en nacht): 06-41555300.
Je herstel
Lichamelijk herstel
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam is meestal vlot. Nadat het bloedverlies is gestopt, is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden.
De menstruatie komt gemiddeld na ongeveer 4- 6 weken weer op gang.
Emotioneel herstel
Een miskraam komt meestal heel onverwacht en het verdriet kan dan ook heel diepgaand zijn. Naast gevoelens van verdriet kunnen andere gevoelens bestaan zoals schuld, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte, falen van het eigen lichaam of jaloezie naar andere zwangere vrouwen toe.
Er is tijd nodig om deze gevoelens te verwerken en voor iedereen is de duur van de verwerking dan ook anders. Mocht je merken dat het verwerken van het verlies geen plekje krijgt, weet dan dat professionele begeleiding hiervoor beschikbaar is.