Wanneer bellen?

Bel ons gerust als je ons nodig hebt!

De dienstdoende verloskundige is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op ons spoednummer (040-2511417, toets 9),
voor dringende medische vragen, bevallingen en ongerustheid.
Als je twijfelt of het spoed is tijdens de spreekuurtijden, bel dan altijd eerst met onze assistente (040-2511417).

Gebroken vliezen

De kans dat je bevalling met gebroken vliezen begint is niet zo groot, namelijk 10%. Het vruchtwater is doorzichtig van kleur, of soms wat rozig en er kunnen witte vlokjes in zitten. Als je vliezen gebroken zijn blijf je steeds kleine beetjes vruchtwater verliezen. De placenta blijft tot aan de geboorte steeds nieuw vruchtwater aanmaken.

Meestal beginnen de weeën binnen 12 uur na het breken van de vliezen. Het kan soms ook wat langer duren. Indien er na 24 uur nog geen weeën zijn, ga je voor een extra controle naar het ziekenhuis. De bevalling zal dan ook onder leiding van het ziekenhuis plaatsvinden.

Je belt altijd als:

  • Je vliezen breken voor 37 weken. Je bevalling gaat dan plaatsvinden onder leiding van het ziekenhuis, omdat het nog iets te vroeg is.
  • Het vruchtwater groen of bruin van kleur is. De baby heeft in het vruchtwater gepoept en de hartslag moet extra in de gaten gehouden worden. We komen eerst thuis de controles doen en daarna zal het ziekenhuis de zorg van ons overnemen.
  • Het hoofdje van de baby nog niet goed was ingedaald op de laatste controle op het spreekuur. Je blijft dan even liggen totdat wij er zijn.
  • Je vliezen breken tussen 9.00u en 22.00u. We zullen dan met je afspreken hoe laat we een thuiscontrole komen doen. Probeer wat voor ons op te vangen.

Je mag nog even afwachten als:

  • Je vliezen breken tussen 22.00u en 9.00u, je tussen de 37 weken en 42 weken zwanger bent, het vruchtwater helder van kleur is en het hoofd goed zat ingedaald. Laat het ons uiteraard altijd weten als de weeën daarna regelmatig op gang komen. Wanneer het rustig blijft in je buik, bel ons dan rond 9.00u zodat we een thuisvisite met je kunnen afspreken.
Weeën

Tussen 37 en 42 weken is het normaal om te bevallen.
Als je denkt voor 37 weken weeën te hebben, die regelmatig komen en met rust en warmte niet afzakken na een uur, dan bel je ons.

Als je voor de eerste keer gaat bevallen en je 37 weken of langer zwanger bent, dan bel je ons als je weeën een uur lang om de 4 minuten komen, waarbij de wee 50-60 seconde aanhoudt.
Wanneer je al ooit eerder bevallen bent, bel je ons als je weeën een uur lang om de 5 minuten komen, gedurende 50-60 seconde.
Bij sommige vrouwen kan het uren duren voordat de weeën in deze frequentie komen, de aanloopfase is dan wat langer. Wacht geduldig af en geef het de tijd, dit is normaal. Het kan ook zo zijn dat je wakker wordt met direct weeën om de 4-5 minuten.

Als je twijfelt over de frequentie, duur of kracht van de weeën dan mag je altijd bellen! We zullen dan samen kijken wat te doen.

(Ruim) helder rood bloedverlies

Heb je helder rood bloedverlies zoals bij een menstruatie, bel ons dan direct, ongeacht het tijdstip. Bewaar altijd wat je verloren hebt.

Het kan zijn dat je een paar dagen voor de bevalling wat slijmerig bloedverlies hebt. Je baarmoedermond is zich dan aan het voorbereiden. Als je geen andere klachten hebt kunt je dit gerust nog even afwachten.

Tijdens de ontsluitingsfase zien we vaak wat slijm-en bloedverlies, dat is normaal. We zullen samen met je beoordelen of het bloedverlies niet te veel is.