Thuis of ziekenhuis?

Beval waar jij je het prettigst voelt!

Als je zwangerschap zonder complicaties verloopt kun je zelf kiezen of je thuis wilt bevallen of poliklinisch (met ons in het ziekenhuis).
Het is belangrijk dat je dáár bevalt waar jij en je partner je het prettigst voelen. Soms kun je dat pas beslissen op het moment zelf, en dat is ook prima. We zullen het hier met jullie over hebben in de zwangerschap, rond 34 weken.

Thuis

Thuis bevallen is absoluut veilig. Wanneer er zich tijdens de bevalling complicaties voordoen kunnen we alsnog besluiten naar het ziekenhuis te gaan. Ook hebben wij alle benodigdheden bij ons om te kunnen reageren en te kunnen handelen in onverwachte situaties.

Tijdens de thuisbevalling krijgen we assistentie van de kraamverzorgster. Samen met jullie zullen we bepalen wat een goed moment is om haar te bellen.

Ziekenhuis

Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap, in verband met complicaties, door ons verwezen bent naar het ziekenhuis. Je bevalling zal dan ook onder hun leiding plaatsvinden. Wanneer je denkt dat het begonnen is neem je direct contact op met het ziekenhuis.

Je kunt er ook zelf voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen, zonder medische reden. Dit heet een poliklinische bevalling, en één van ons gaat dan met je mee naar het ziekenhuis voor de begeleiding.
We komen altijd eerst thuis bij je kijken en besluiten samen met jullie tijdens de ontsluitingsfase wanneer we naar het ziekenhuis zullen vertrekken. Een paar uur na de bevalling mag je weer naar huis, als alles goed verlopen is.
Het is altijd goed om bij je zorgverzekeraar te checken of er voor jullie kosten verbonden zijn aan een poliklinische bevalling.

Wij werken samen met het MMC in Veldhoven en met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Voor meer informatie over het MMC kun je kijken op www.mmc.nl/samenzwanger. Hier vind je een interactieve video en zie je de data van het online vragenuur.

Als je meer wilt weten over het Catharina Ziekenhuis, kijk dan op de website voor hun webinar: ‘Bevallen in het ziekenhuis’. Aanmelden kun je via: www.catharinaziekenhuis.nl/evenementen/313-voorlichtingsavond-bevallen-in-het-ziekenhuis.html