Hormoonvrije anticonceptie
Er zijn ook een aantal vormen van anticonceptie zonder hormonen. Deze kunnen daarom tijdens de borstvoedingsperiode gebruikt worden. We zullen hier ingaan op de twee meest gekozen vormen:
Condoom
Het condoom is de meest bekende vorm van een barrièremethode als anticonceptie. Het is een dun rubberen hoesje dat zaadcellen opvangt voordat ze in de vagina terechtkomen. Voor het vrijen doe je het hoesje om de penis. Na de zaadlozing haal je het condoom er weer af.
Het condoom is de enige anticonceptiemethode die je niet alleen tegen zwangerschap beschermt, maar ook tegen SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). Je hebt geen recept van de huisarts nodig. Condooms zijn te koop bij de drogist, de meeste supermarkten en ze zijn online te bestellen. Er komen bij het gebruik van een condoom geen hormonen aan te pas.
Condooms zijn wel iets minder betrouwbaar dan hormonale anticonceptie, de betrouwbaarheid is sterk afhankelijk van het juiste gebruik. Een condoom kan bijvoorbeeld kapotgaan tijdens het vrijen. Over het algemeen kun je condooms van een goedgekeurd merk vertrouwen, maar voorzichtig zijn is altijd belangrijk. Bovendien moet je het vrijen onderbreken om de anticonceptie om te doen.
Koperspiraal
Het koperspiraal is een stukje plastic in de vorm van een ‘T’ of hoefijzer met een koperdraadje eromheen. Het koperspiraaltje wordt via de vagina in je baarmoeder geplaatst. Met een koperhoudend spiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Daardoor kun je deze vorm van anticonceptie niet vergeten. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief, zodat er geen maandelijkse bevruchting plaatsvindt. Het koperspiraaltje werkt ook als ‘morning after spiraal’ wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Zo kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand.
Aangezien het koperhoudende spiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw eigen natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen de eerste menstruaties wat eerder komen dan gebruikelijk, pijnlijker zijn of wat langer duren. Na 2 of 3 maanden zal meestal je menstruatiepatroon weer gelijk zijn aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Het verloop van je menstruatiepatroon heeft geen effect op de betrouwbaarheid van het koperspiraaltje. Het is goed om te weten dan je met het koperspiraal je menstruatie niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen.