Hormonale anticonceptie

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie met hormonen. Sommigen bevatten slechts één hormoon (progestageen) en anderen 2 verschillende hormonen (progestageen en oestrogeen).

We zullen hieronder ingaan op de 3 meest gekozen vormen van hormonale anticonceptie na een bevalling.

Cerazette / minipil
Bij Cerazette heb je geen stopweek. Je slikt dus de hele maand elke dag een pil. Als de pilstrip op is, begin je gewoon weer aan een nieuwe strip. Om de kans op vergeten zo klein mogelijk te maken, kan het helpen om een vast tijdstip aan te houden voor het slikken van de pil.
Goed om te weten is dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie. Je kun je menstruatie niet verschuiven of overslaan. Het is ook goed om te weten dat bij het gebruik van de pil zonder oestrogeen je menstruatie kan veranderen, of zelfs helemaal weg kan blijven.
De pil zonder oestrogeen is net zo effectief als de combinatiepillen. Deze anticonceptiepil is een betrouwbare vorm van anticonceptie, op voorwaarde dat je de pil op de juiste manier inneemt.
Deze pil bevat geen oestrogeen, waardoor hij erg geschikt is voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode.

Combinatiepil
De pil is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland. In de combinatiepil zitten hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. Het hormoon oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast maken de pillen het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Bovendien beïnvloeden de hormonen de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan innestelen.
Als je begint met de anticonceptiepil op de eerste dag van je menstruatie, ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Begin je op een andere dag? Dan moet je nog 7 dagen een aanvullend anticonceptiemiddel gebruiken.
Er zijn veel verschillende soorten en merken van de anticonceptiepil beschikbaar.
De anticonceptiepil is een methode met een hoge betrouwbaarheid.
De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft.

Hormoonspiraal
Een hormoonspiraal (een plastic ankertje van 24 tot 36 mm lang), zoals de Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden.
Een hormoonspiraal blijft 5 jaar werkzaam. Hierdoor hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken. Na het plaatsen, werkt een spiraal direct. We adviseren voor de zekerheid 7 dagen een aanvullend anticonceptiemiddel te gebruiken.
Wanneer je een spiraal hebt kan je menstruatiepatroon veranderen. Je kunt de timing van je menstruatie niet zelf regelen.
Een hormoonspiraal gaat goed samen met borstvoeding.

Voor andere hormonale anticonceptie verwijzen we je naar www.anticonceptie.nl.